Historie rok za rokem

02.01.2017

2004 - V březnu se koná první zkouška v sestavě Víťa, Zdena, Ivan, Radek Píďa Bartoš a Honza Troníček, sestava bez basy. Hlavním impulzem byla zřejmě zvědavost Michala Juppa Konečného, kam se poděla druhá polovina Poupat a jeho pozvání na festivaly Zahrada a Růže, druhým a pádnějším důvodem pak hromadící se počet písniček ve Víťově šuplíku. Marien tedy poprvé vystoupili hned na největším žánrovém festivalu,   4.července na Zahradě v Náměšti na Hané. Na baskytaru během prvních koncertů hostoval Petr Novotný. V srpnu ho vystřídal Feďa, poprvé při zájezdu na Slovensko. Do konce roku skupina buduje repertoár a hostuje třeba v legendární Malostranské besedě. Za zmínku stojí i navázání spolupráce s cestovatelem Oldřichem Bubákem, kterému Marien poslézedoprovází několik vernisáží.

 

2005 - Na jaře, ve studiu Good day records v Praze, pod režijním vedení Petra Novotného, probíhá první společné nahrávání, některé tehdy natočené písně se kromě duplikovaného demosnímku dostávají i na debutové albu Krajina v Tobě (2009). Záhy po tom kapelu z rodinných důvodů opouští Honza Troníček, na jeho místo přichází Zbyněk Rosendorf a velice rychle zapadá do sestavy. V tomto roce si Marien prověřují muzikantské dovednosti absolvováním žánrových soutěží, v červenci pak slaví zisk interpretační Porty v Jihlavě a zisk Krtečka na Zahradě v Náměšti na Hané. Vítězství v divácké kategorii přivážejí i z Mohelnického dostavníku.

 

2006 - Marien v brněnském studiu České televize natáčí koncert pro pořad Na moll. Píseň Memento mori pak pět měsíců vede hitparádu tohoto pořadu. V červnu Marien získávají ve finále 40.ročníku festivalu Trampská Porta hned dvě nejvyšší ocenění – interpretační i diváckou portu. Součástí ceny bylo i dvakrát padesát natáčecích hodin ve studiu Macac Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem, takže závěrem roku Marien nahrávají další písně, které se stanou základem debutového alba.

 

 

2007 - Tento rok částečně poznamenává odchod Radka Pídi Bartoše, který se naplno začíná věnovat své skupině Pidilidi. První čtvrtletí Marien zacvičují nového tenora, kterým se stal Michal Paták, kapelník pardubické skupiny Pavučina. Díky úspěchu v loňském roce citelně stoupá počet vystoupení, hlavně na festivalech, ale skupina absolvuje také mnoho výměnných koncertů, které upevňují mezikapelová přátelství například s Epy de myí, Rolničkami, Hlubokým nedorozuměním, Tempem di vlak a dalšími formacemi. To přivádí Marien na myšlenku pořádat seriál pouličních koncertů v historické části města Pardubice. Poprvé se tedy koná akce Folková pohlazení na Příhrádku, která je živou podobou Víťova rozhlasového pořadu. Víťa s Feďou navíc začínají spolupracovat s manželi Lubošem a Veronikou Stráníkovými.

 

2008 - Marien nadále rozšiřují repertoár a stávají se již pravidelnými hosty velkých festivalů, počet vystoupení v tomto roce dosahuje padesáti, což vzhledem k civilní profesní vytíženosti členů znamená určité maximum. Folková Pohlazení na Příhrádku v Pardubicích se uskuteční celkem pětkrát, získávají podporu Magistrátu města a Českého rozhlasu Pardubice. Vrcholem sezóny je vystoupení na Trampském širáku ve Štokách u Jihlavy a výroční koncert v Pardubicích.


 

 

2009 - V únoru Marien pořádají „první letní festival“ aneb  Folkovou noc a Víťa se Zdenou vstupují do svazku manželského. Na jaře pak ve studiu Good day records vznikají další nahrávky (opět pod vedením Petra Novotného) a v červnu pak vychází debutové album Krajina v tobě. Už v průběhu roku se dočká reedice. Kvůli mateřským povinnostem zaskakuje za Zdenu na postu zpěvačky Zubříkova manželka Mirka Rosendorfová (exMagison). Nezapomenutelným zážitkem se stává vystoupení s Wabi Daňkem na hradě Bouzově, kdy několik společně připravených písní přeroste v takřka hodinovou improvizaci. Wabi se stane i kmotrem alba na výročním koncertu v Domě hudby v Pardubicích.

 

2010 - Skupina Marien boduje v soutěži Mošna Českého rozhlasu Sever i v hitparádě Kolem se toč Radia Proglas, kde se udrží více než tři měsíce. Na jaře navazuje hlubší spolupráci s Ivanem Kurtevem a jeho  agenturou, společně připravují Folk na Příhrádku a hlavně nový festival Folkové Chvojení ve Vysokém Chvojně u Holic, který se dočká mimořádného ohlasu. Na doporučení Pavla Žalmana Lohonky se Marien stává doprovodnou skupinou koncertu hvězd na národním finále Porty v Řevnicích, kde s nimi vystoupí známé osobnosti této hudební scény jako Jaroslav Samson Lenk, Vojta Kiďák Tomáško, manželé Brožovi, Tony Linhart, Helena Maršálková a také Robert Křesťan. Sezóna přinesla mnoho zajímavých koncertů a Marien se stávají iniciátory kampaně „Folk žije“, snažící se upoutat pozornost médií a veřejnosti k tomuto opomíjenému hudebnímu žánru.

2011 - V roce 2011 se Marien v rámci svého projektu Folk žije! pouštějí do realizace Východočeského kola Porty jako součásti obnoveného festivalu Pardubická folková noc. Absolvují mnoho samostatných koncertů a Víťa Troníček se nechává přemluvit i k několika sólovým vystoupením. Ve studiu MK production v Českých Budějovicích vzniká v květnu několik demo nahrávek, úspěšný je i druhý ročník Folkového Chvojení. Michal Jupp Konečný, pořadatel festivalu Zahrada, spojil Marien s Janem Nedvědem a na hlavní scéně se uskutečnilo diváky báječně přijaté improvizované vystoupení. Hlubší spolupráci Marien navazují se Spirituál kvintetem, absolvují společné koncerty na zámku v Pardubicích a v Hostinném a secvičují program s Pavlem Žalmanem Lohonkou, který je hostem výročního koncertu v Domě hudby. V září 2012, díky CK Datour, absolvují zájezd na řecký ostrov Korfu, kde se uskuteční několik neoficiálních koncertů pro klienty a přátele. Mimořádným zážitkem pro kapelu je koncert při svíčkách v kapli v Náměšti nad Oslavou pro skautské vedoucí, kteří přijali za svou píseň Zrcadla. S koncem roku Marien zahajují přípravy k natáčení nového alba.

 

2012 - Kromě stále četnějšímu koncertování skupina tráví několik jarních týdnů přípravou a natáčením druhého alba V půli cesty. Nahrávka vznikala ve studiu MK Production Petra Michala v Českých Budějovicích, vydalo jí nově založené vydavatelství Folk žije! v produkci Ivana Kurteva. Křest se odehrál na festivalu Folkové Chvojení a prodej alba hned v úvodu překonal i ta nejpozitivnější očekávání. Marien v tomto roce  absolvují několik koncertů s kmotrem alba Pavlem Žalmanem Lohonkou, ten nakonec přizval kapelu i k natáčení svého live koncertního DVD v rámci festivalu Prázdniny v Telči. Patrně nejkurióznějším vystoupením celého roku však bylo účinkování Marien na svatebním obřadu Romana Horkého, následovalo i několik společných koncertů s Kamelotem, což vyvrcholilo na podzim vyprodanou Lucernou u příležitosti oslavy třicátých narozenin této brněnské kultovní kapely. Letní sezóna byla ve znamení představování alba V půli cesty a loučení se Zdenčou, která až do porodu v září absolvovala statečně všechny koncerty a festivaly. V konkurzu na uvolněný post zpěvačky si kapela následně vybrala Zuzanu Mimrovou, členku žambereckého sboru Corale a zpěvačku olomoucké formace Bujabéza. Jinak v tomto roce se Marien podílejí na vzniku nového festivalu Pernštejnská fortuna v Pardubicích a zakládají tradici jarních folkových koncertů v Kostěnicích. Písničky z nového alba bodují v hitparádě rádia Proglas, rádio Samson zařadilo většinu písní z alba V půli cesty do svého playlistu a TV Noe pořídila záznam několika písní při koncertě v ostravském klubu Parník. Východočeská regionální televize opakovaně vysílá záznam vánočního koncertu v královéhradeckém Country klubu Lucie.

2013 - V tomto roce Marien dosahují počtem koncertů maxima, více než padesát vystoupení se ukazuje jako obtížně realizovatelné množství s běžnými profesemi a rodinnými povinnostmi jednotlivých členů. V Olomouci se Marien účastní koncertu na podporu prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, předskakují Věře Martinové, Bratrům Ebenovým, Spirituál kvintetu a doprovázejí Romana Horkého, hostují u Nezmarů a v rámci sdružení Folk žije! navazují výměnnou spolupráci se skupinami Alternativa, Am Úlet  a dalšími. Únorový  koncert ve studiu Čro Olomouc se přenášel nejen do rozhlasového éteru, ale i prostřednictvím internetového video kanálu Youtube. Během jednoho roku pak záznam shlédlo přes 10 000 diváků (do konce roku 2015 už bezmála 40 000 shlédnutí). Z iniciativy Českého rozhlasu Marien natáčejí i píseň Stopy z Mysu Roca, sestavenou z citátů Václava Havla, záhy vzniká i videoklip. Na svět v tomto roce přichází také kompilace Folk žije! 1, kam Marien přispěli singlem Cestou za tebou. Vrcholným zážitkem tohoto roku je pro skupinu spolupráce s pěveckým sborem Corale ze Žamberka, který si  do svého repertoáru zařadil písně Zrcadla a Půlnoční session, velmi emotivní je společný koncert v kostele v Neratově a spolupráce vrcholí v listopadu zcela vyprodaným Výročním koncertem v Pardubicích. Víťa Troníček obnovuje po deseti letech  autorskou spolupráci s Radkou  Havelkovou (Klečkovou), se kterou kdysi připravovali repertoár pro skupinu Poupata a s koncem roku  vrcholí přípravy k natáčení nového alba.

2014 - Pro Marien je tento rok jubilejní, završují desátý rok existence. Do sestavy se po mateřské pauze vrací Zdenča, Zuzka zůstává, Marien od té chvíle vystupují v sedmi a dívčí dvojhlasy výrazně obohacují barvu vokálu i repertoárové možnosti. Během několika jarních víkendů vzniká v českobudějovickém studiu MK Production třetí album Marien. Titulní skladbou se stává komorní píseň Ze skla, jejíž autorkou je Radka Havelková a dvorní hudební režisér kapely Petr Novotný přímo ve studiu natáčí i videoklip, který za žánr Folk boduje v soutěži Mattoni Hvězda Internetu Českého Slavíka. Nečekaně úspěšná je crowdfundingová internetová sbírka, kdy fanoušci skupině přispějí částkou více než 120 000 korun, což byl takřka dvojnásobek finančních prostředků potřebných k dokončení alba. Vydává jej opět Folk žije!, křest se koná na Folkovém Chvojení před kamerami video divize Českého rozhlasu Nová média a je ke shlédnutí na kanálu Youtube. Skupina s nový albem úspěšně objíždí mnoho festivalů a připravuje se na Výroční koncert, který má být vrcholem oslav desátého výročí Marien. Krátce před tím však přichází smutná zpráva: 18. října při sestupu z hory Reichenspitze v Zillertalských Alpách zahynul člen kapely Zbyněk Zubřík Rosendorf. Jeho smrt poznamená atmosféru koncertů v závěru roku, zároveň skupina v tomto smutném období pociťuje obrovskou vlnu podpory ze strany fanoušků.

2015 - 2018 Připravujeme...